Çiğ et bütün eve yayılıyor! Sürekli temizlik yapmak hasta ediyor

Evinizi olabildiğince temizlemeye çalışırken, mümkün olduğunca tüm virüsleri, bakterileri ve mikropları öldürdüğünüzden emin olmak için dezenfektanlar kullanıyor olabilirsiniz.

Ancak bakteri ve mikroplardan kurtulma arayışınızda, çoka kaçıyor da olabilirsiniz. Her temizlikte konutunuzu dezenfekte etmenize gerek yok. Birtakım çalışmalar, meskeninizde çok fazla dezenfektan kullanmanın dirençli bakterilere yol açabileceğini ve birtakım şahıslarda sıhhat sıkıntılarını daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor. Bu nedenle, ne vakit nitekim dezenfekte etmeniz gerektiğini ve bunu nasıl yapmanız gerektiğini bilmeniz kıymetlidir.

1- Bir hastalıktan sonra

Evinizde bir hastalık süreci yaşandıysa, güzelleştikten sonra virüsleri, bakterileri ve mikropları öldürmek için meskeni dezenfekte etmeniz değerli. Uzmanlar hasta kişinin temas etmiş olabileceği her türlü eşyayı dezenfekte etmeniz gerektiğini söylüyor.

2- Çiğ et pişirildikten sonra

ABD Tarım Bakanlığı, çapraz kontaminasyonu önlemek için çiğ et ve kümes hayvanlarını yıkamamanızı tavsiye ediyor, zira bu bakterilerin mutfağa yayılmasına ve Campylobacter yahut Salmonella zehirlenmesine yol açabilir. Lakin etin kendisini yıkamamanız gerekse bile, hazırlığınız sırasında etin temas ettiği her şeyi dezenfekte etmelisiniz. Pekala hangi alanlar dezenfekte edilmeli?

1- Mutfak lavabosu

Uzmanlar çiğ et pişirdikten sonra mutfak lavabosunda yüksek konsantrasyonda mikroorganizma bulunduğunu, yemek pişirmeden evvel ve sonra bilhassa çiğ etle uğraşırken, dezenfekte edilmesini öneriyor.

2- Tezgah

NSF tarafından yapılan bir araştırma, test edilen konutların yüzde 30’unun tezgahlarında koliform bakteri bulunduğunu tespit etti. Koliform kaynakları, yıkanmamış eserler ve çiğ et ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere birçok besin unsuruna kadar izlenebilir. Koliform ayrıyeten, uygun biçimde yıkanmamış eller ve evcil hayvan kapları ve oyuncakları da dahil olmak üzere evcil hayvanlarla temas yoluyla mutfağa girebilir.

Öncelikle tezgahı sıcak, sabunlu suyla yıkayın ve pak suyla durulayın. Bir çamaşır suyu solüsyonu uygulayarak tezgah tipiniz için önerilen bir dezenfektan kullanarak dezenfekte etmeniz öneriliyor.

3- Musluk kolları

Çalışmalar sırasında hem mutfaktaki hem de banyodaki musluk kollarında gözle görülmeyen koliform bakteri tespit ediliyor. Hal bu türlü iken uzmanlar dezenfektan temizleyici, çamaşır suyu solüsyonu yahut dezenfektan mendillerle günlük paklık yapılmasını öneriyor.

Çalışmalar sırasında hem mutfaktaki hem de banyodaki musluk kollarında gözle görülmeyen koliform bakteri tespit ediliyor. Hal bu türlü iken uzmanlar dezenfektan temizleyici, çamaşır suyu solüsyonu yahut dezenfektan mendillerle günlük paklık yapılmasını öneriyor.

Birisi hastalandıktan sonra konutunuzu dezenfekte etmeye çalışmanın sorunu, dokundukları her şeyden hakikaten emin olamamanızdır; lakin kimi değerli alanları kendinize seçebilirsiniz.

Klavyeler ve dokunmatik ekranlar mikropların yaşaması için birincil alan olabilir bu nedenle bir dezenfektan yahut en az yüzde 70 alkol içeren bir alkollü mendil ile silin ve havayla kurumasını bekleyin. Telefonlar ve öbür sık ​​kullanılan teknolojik aygıtları da dezenfekte etmelisiniz.

5- Daima dokunulan eserler

Uzmanlar çok dokunulan yüzeylerin dezenfekte edilmesinde kapı kolları, aygıt kulpları, dolap kapakları ve musluk kulplarının (mutfak ve banyoda) da bu listeye dahil edilmesi gerektiğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir